Radu Sălcudean este fotograf și ține cursuri de fotografie la Studio Ciorchin în Cluj-Napoca. L-am întrebat ce sfaturi ar putea oferi unui fotograf care se află la început de drum.
Care ar fi bazele pe care ar trebui să și le pună prima dată cineva care este pasionat de fotografie?
- Primul lucru ar fi să citească manualul de instrucțiuni al aparatului de fotografiat pe care îl deține. Apoi diferite alte cărți de tehnică.
- Să folosească aparatul de fotografiat în mod de lucru manual.
- Să-și dezvolte o modalitate de a studia imagini din istoria fotografiei în paralel cu studiul compoziției. Compoziția este, aș spune, chiar mai importantă decât folosirea aparatului în mod de lucru manual.
Sfaturi:
Cred că cel mai important sfat pe care l-aș putea da este ca studiul fotografiei să fie făcut în doi pași.
- Partea de fotografiere.
- Exercițiul, un demers conștient și coerent de analiză a imaginilor făcute și parametrii la care au fost realizate acele imagini relaționați cu:
- condițiile de iluminare
- poziția modelului sau cu poziția fotografului față de model în raport cu sursa de lumină.
Această analiză este poate mai importantă decât achiziții super valoroase la începutul demersului de a învăța să fotografiem.
La început ai nevoie de un aparat care să aibă mod de lucru manual și apoi nevoile vor genera investiții în diferite tipuri de obiective și în lumini pentru că fotografia este de fapt „scriere cu lumină”.
În ceea ce privește partea tehnică, ați zis să înceapă cu manualul, ulterior ce ar trebui să facă? Sunt ok tutorialele de pe youtube sau le sugerați un curs de fotografie?
Tutorialele de pe youtube sunt fără îndoială ok în mare majoritate, dar aș sugera oricărui debutant într-ale fotografiei să facă un curs de fotografie. Un curs care să aibă o programă dispusă într-o ordine logică ca predare a elementelor. Tutorialele de pe youtube sunt fantastice, dar de foarte multe ori ele rezolvă o mică problemă. Dacă vrei să faci fotografie la modul serios atunci ai nevoie de o privire în ansamblu asupra fenomenului și în mod special asupra tehnicii folosite. Colegul meu spune că: „Nu prea poți să înveți să înnoți de pe youtube.” Ei bine, cam la fel e și cu fotografia. Poți să înveți lucruri disparate dar e înțelept să subscri la un curs care are o dezvoltare logică a temelor propuse.
În ceea ce privește echipamentul, la început de drum cam de ce am avea nevoie?
Din punct de vedere al achizițiilor probabil că următoarea achiziție după aparat și obiectiv ar fi un trepied. Trepiedul ne oferă posibilitatea de a fotografia cu tehnici care fără acesta nu se pot realiza. Este un foarte mare ajutor în compoziție pentru că trepiedul păstrează gândul anterior. Practic orice încadrare realizată de pe trepied poate fi ulterior îmbunătățită în raport cu ideea pe care am avut-o. Apoi probabil că următoarele investiții ar trebui să fie într-un sistem de lumini. În prima fază un stativ de lumini, o menghină, o umbrelă, un blitz și un sistem de declanșare a blitz-ului. Astea ar fi din punctul meu de vedere primele investiții pe care le-aș face în studiul fotografiei. Cred ca următoarele învestiții ar fi în obiective și filtre. De exemplu, un filtru de polarizare este cumva obligatoriu în geanta unui fotograf de natură. La fel un obiectiv tele, un zoom-tele și un zoom superangular ar fi necesare sau ar fi investițiile imediate după cele în trepied și un sistem de iluminat.
Ce aparate ați recomada? DSLR sau Mirrorless?
Grea întrebare. Aș spune că fie DSLR, fie Mirrorless. Cred că opțiunea ar merge defapt către aparate Mirrorless. O să mă feresc în a face recomandări pe diferite brand-uri de aparate de fotografiat pentru că nu cunosc produsele tuturor brand-urilor și cumva nu ar fi corect să fac o comparație între ele.
Studio Ciorchin organizează nu doar cursuri de fotografie, ci și ture de fotografie unde pasionații se pot înscrie direct pe site. Găsiti informații aici.
Pe site-ul http://www.fiveoclockphoto.ro/ găsiți fotografii realizate de Radu Sălcudean.
Iulia Magyari