Școala de mers pe munte

mers pe munte

Școala de mers pe munte este un proiect care a luat naștere în anul 2015. Obiectivul principal este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare mersului pe munte. Obiectul sencundar este valorificarea potențialului natural al Munților Călimani, a Țării Dornelor și al împrejurimilor.

O tabără la munte este bine venită nu doar pentru relaxare dar și pentru descoperirea unor noi pasiuni. Alpinistul Vasile Cipcigan a decis să se se angajeze ca salvamont după o perioadă în care a lucrat ca voluntar într-o tabără la munte. De câțiva ani se implică în proiectul “Școala de mers pe munte” și merge împreună cu cei de la Tășuleasa Social în munții Călimani.

Acțiunea sport și eco+

Tășuleasa Social este o organizație care are ca scop implicarea tinerilor prin voluntariat, în problemele comunității. Principalele activități și proiecte pe care le derulează sunt: împăduriri, colectare selectivă a deșeurilor, maratonul Via Maria Theresia, Școala de mers pe munte și mai nou Via Transilvania. Își desfășoară activitatea pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud încă din anul 2000. De-a lungul timpului au construit un campus în vârful muntelui Bârgăului, lângă Pasul Tihuța. Acolo tinerii se întâlnesc cu diverse personalități și învață de ce este bine să se implice în rezolvarea problemelor sociale.

scoala pe munte

Vasile Cipcigan a luat parte la acest proiect și ne oferă detalii.

Școla de mers pe munte este un proiect inițiat de Tășuleasa social și este proiectul meu de suflet. Am fost din primul an și sper să se mai țină încă douăzeci – treizeci de ani de acum înainte. E foarte frumos pentru că acolo vin oameni care învață pimii pași pe munte. Noi nu învățăm profesioniști, nu învățăm nivelul doi, învățăm nivelul unu. Cum să se îmbrace când merg pe munte, cum să își facă rucsacul, cum să își achiziționeze echipament montan, cum să își caute informațiile pe internet. Le dăm inclusiv site-uri pentru review-uri, facem inclusiv consultanță după Școala de mers pe munte. Oamenii ne pot întreba pe internet și le oferim informații pentru diverse curiozități.

mers pe munte

Cum se desfășoară?

Acești oameni stau cinci zile în campus la Tășuleasa unde învață să facă primii pași pe munte. Foarte mulți dintre ei pleacă plângând acasă pentru că experiența e extraordinară. Din cele cinci zile două sunt de teorie și trei zile de practică. Timp de trei zile mergem și stăm cu cortul pe munte, facem ture montane, cea mai lungă este aprozimativ 8/9 ore. Urcăm un vârf de peste 2000 de metri și pentru unii dintre ei experiența muntelui și a echipei îi marchează pentru foarte mult timp.

Pentru toată această experiență plătesc 100 de lei pentru cinci zile, unde li se oferă cazare, masă și echipament. Restul cheltuielilor este suportat de sponsori. Oricine își permite să își ia odată cinci zile libere și să plătească 100 de lei. I se asigură tot ce are nevoie și pe lângă experiența montană, mai învață un lucru foarte important: să aibă grijă de munte.

Noi îi învățăm să meargă conștienți pe munte. Cu cât merg mai mulți oameni pe munte, cu atât apar mai puține probleme. Mai puține tăieri ilegale, mai puțini turiști care lasă gunoaie în urma lor, mai puțini oameni care distrug muntele.

mers pe munte

Ce trebuie să faci?

Completează formularul de înscriere, iar dacă te afli printre cele 200 de persoane selectate, va trebui să îți asiguri transportul până în campus. Acolo timp de două zile vei participa la workshop-uri unde vei învăța diverse. Orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. În următoarele 4 zile vei aplica cele învâțate într-o drumeție cu campare și dormit la cort, în Munții Călimani, împreună cu instructorii.

Formularul, calendarul și alte detalii le găsești pe site-ul: https://www.tasuleasasocial.ro/proiecte/scoala-de-mers-pe-munte/

scoala de mers pe munte

 Sursa fotografiilor: https://www.tasuleasasocial.ro/proiecte/scoala-de-mers-pe-munte/ 

Iulia Magyari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *