Cosmin Poduț, alpinist utilitar: Dacă aș da timpul înapoi, tot alpinist utilitar m-aș face

alpinist utilitar

Lucrez ca alpinist utilitar din 1995. Din asta îmi câștig existența. Momentan suntem trei în echipă și lucrăm cu schimbul. E o meserie plăcută și fiecare vrea să lucreze sus în coardă.

Pare o meserie periculoasă dar dacă îți iei măsurile de siguranță nu prezintă riscuri majore. Desigur riscuri există în orice meserie. Aceasta presupune o însușire a tehnicii extraordinar de bine plus un examen pe diferite clase: clasa I, II, III. Este un examen scris și unul practic. Sunt mai multe școli și cursuri care acordă asemenea calificăr iar fiecare alpinist trebuie să aibă cel puțin clasa I.

Nu riscăm nimic pentru că toți avem familii. Nu aș schimba meseria asta pentru nicio altă meserie. Dacă aș da timpul înapoi, eu tot alpinist utilitar m-aș face. E o chestie de vocație, nu oricine poate. Am avut mulți doritori să lucreze dar nu au rezistat.

Ați făcut alpinism înainte să alegeți meseria de alpinist utilitar?

Da am facut și încă mai fac, de acolo a pornit ideea de a înființa o firmă, și de a practica meseria aceasta.

alpinist utilitar

Cum se lucrează ca alpinist utilitar?

Întotdeauna se lucrează pe două corzi, asigurări, una fixă care se numește coarda de operare și celaltă coarda de siguranță, a doua coardă. Fiecare coardă este individual legată pentru fiecare operator în parte, așa e imposibil să greșești. Cănd se leagă corzile fiecare își verifică nodul celuilalt, este un fel de regulă nescrisă. Facem asta pentru că este un respect reciproc pentru viață.

Lucrăm prin rotație pentru că se poate întâmpla să ai o zi proastă sau să nu ai chef, ești obosit, stresat, atunci intră colegul fără nicio problemă.

Poate un moment de stres sau o zi proastă să ducă la un accident?

Nu, pentru că avem o unealtă numită ID de la Petzl (firmă franceză ce produce echipamente pentru alpinism utilitar) care are o clapetă special făcută pentru ca în momentul în care te panichezi și tragi brusc de ea se blochează instantaneu iar astfel este imposibil să greșești. Sigur că sunt momente în care am improvizat unelte pentru că nu aveam cu ce lucra dar acum lucrăm după ultima generație de echipamente apărute pe piață.

Dacă ai frică de înălțime, o poți depăși în timp?

Da, unul dintre colegi chiar a avut frică de înălțime și vreo șase luni nu a lucrat în coardă dar te acomodezi în timp.

alpinist utilitar

Echipamentul unui alpinist utilitar

Fiecare echipament în parte are: o carabinieră, un blocator, o coardă ce rezistă la 2.2 tone kgf. Sunt foarte rezistente. Corzile le schimbăm la 2/3 ani sau și mai repede dacă este cazul, dacă observăm că sunt depreciate, degradate.

Folosim și o unealtă de la Petzl numită Asap, este un blocator pentru corzi. Lucrăm foarte mult cu produse franțuzești, sunt cei mai buni. Sunt mercedes-ul echipamentelor de alpinism utilitar și de cățărat.

echipament alpinism

Un echipament complet pentru un alpinist utilitar cuprinde: două corzi, coborâtor, ham, casca, asap costă în jur de 3.000 de lei, cam de la suma asta pleacă și poatre ajunge la mai mult. Depinde și de cum se deteriorează dar în general cam doi-trei ani poate fi folosit echipamentul.

Cu ce se ocupă.

Cu publicitatea ne ocupăm cel mai mult din timp. Am vopsit un METRO, ne-a luat 10 zile să îl vopsim în totalitate și am folosit o pompă specială. Am vopsit Biserici. Realizăm tăieri și toaletări de arbori în spații înguste, deasupra caselor, mai ales în perioada de iarnă, asta e cea mai periculoasă dintre toate pentru că sunt copaci depreciați, te cheamă prea târziu, poate deja au putrezit dar dacă îți iei măsuri de siguranță nu se întâmplă nimic.

Cât se caștigă?

Prețul e cam 2 euro pe metru pătrat plus tva, așa se lucrează în publicitate, iar banii se împart egal între membrii echipei după ce scădem cheltuielile firmei.

Întâplări neprevăzute

Poate veni un nebun să îți taie coarda, am avut situații în care a ieșit pe bloc cu cuțitul. Lucrând în două corzi e mai puțin probabil să se întâmple ceva, până taie una rămâi în cealaltă și dacă nu reușești să cobori, te pui pe un pervaz de geam sau ceva. Dacă lucrezi în coardă simplă, se întâmplă. La un băiat din Constanța i-a tăiat cineva coarda, a căzut de la etajul trei și bineînteles că a murit. Au mai fost accidente în Cluj unde au murit alpiniști utilitari, la fel și în Oradea. Șansa de supraviețuire e foarte scăzută atunci când cazi de la o astfel de înălțime.

Momente periculoase

Am vopsit o Biserică în Sângeorz-Băi care avea 60 m până la vârful crucii și mișca toată turla, era o turlă ascuțită, lunguiață și probalil grinzile erau putrezite doar tabla ce mai ținea.

Am lucrat pe turnul de televiziune din Feleac, am montat ceva pentru o firmă de telefonie mobilă la o înălțime de 200 m. Eu lucram la ultima platformă, la 210 și se mișca foarte tare dar nu a fost chiar așa periculos.

La salvamont am avut mai multe momente periculoase, acolo e puțin mai riscant, aici vii de sus, te asiguri, ori vii de jos cu două corzi, nu prea ai ce păți. La salvamont și la cățărat e mai riscant.

Care au fost cele mai dificile lucrări?

Turnurile de măsurat vântul, au fost cele mai grele lucrări pe care le-am făcut, aveau 84 de metri (cât trei blocuri cu 10 etaje, suprapuse) cu paratrăznetul montat, erau foarte subțiri, foarte elastice, pe un stâlp cu bază triunghiulară (triunghi echilateral) de 35 cm. Acolo ne-a fost frică. Un turn costa destul de mult, noi am luat cam 3.500 de euro la un montaj.

Ați recomanda această meserie?

Da, o recomand cu căldură, e o meserie incredibil de frumoasă. Nu e așa de riscantă pe cum pare, dar necesită seriozitate. Nu are ce căuta alcoolul, iar dacă ești serios și aplici toate cunoștiințele învățate în școli nu se poate întâmpla nimic.

 

Iulia Magyari

2 thoughts on “Cosmin Poduț, alpinist utilitar: Dacă aș da timpul înapoi, tot alpinist utilitar m-aș face

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *