INTERVIU: Camelia Crișan, interpretă de muzică ușoară și populară: Trebuie să îți creezi tu calea spre succes.

Camelia Crișan, interpretă de muzică usoară și populară este una dintre acele persoane norocoase care au o meserie pe care o fac din pasiune. Atunci când faci ceea ce îți place ești motivat să muncești mai mult și să faci tot ce îți stă în putință să devi cel mai bun. Camelia este un om plin de energie și entuziasm care a dovedit că munca bate talentul și că visele devin realitate mai ales atunci când ai o familie care te susține. Am vorbit cu ea despre cum și-a descoperit ea pasiunea pentru muzică, cum a făcut din acestă pasiune job-ul ei și nu în ultimul rând cum și-a petrecut ea anul acesta sărbătorile.

Cum a descoperit pasiunea pentru muzică.

E o poveste destul de amuzantă. La vârsta de doi ani, am câtat la serbare Are mama o fetiță, dedicație pentru mama mea. Ai mei au simțit că aș avea înclinație pentru muzică încă de pe atunci.

La vârsta de cinci ani am mers la o preselecție pentru Festivalul Mamaia Copiilor. În urma preselecției, am reușit să trec până în următoarea etapă dar nu am ajuns în finală. Cu toate acestea, părinții mei au decis să mă înscrie la Palatul Copiilor din Baia Mare, acolo am stat treisprezece ani.

La început a fost destul de greu pentru că în primii ani nu reușeam să trec mai departe la nicio preselecție de la festivalurile locale. Totuși, nu am renunțat pentru că îmi plăcea foarte mult să cânt. Aveam talent pentru că l-am moștenit de la tatăl meu, el a cântat la orgă dar în cazul meu munca bate talentul. La mine e cam 80% muncă și 20% talent.

Îmi doream foarte mult așa că le-am spus alor mei că vreau să merg la Liceul de Artă ca să pot face muzică. Din clasa a V-a m-au înscris la Colegiul de Artă din Baia Mare, unde am început să studiez flautul. Am făcut opt ani, performanță, iar ca instrument secundar pian. Duceam în paralel muzica ușoară vocală, flautul și pianul. Toate s-au completat foarte bine. Am reușit să mă dezvolt cu ajutorul profesorilor și prin participarea la foarte multe festivaluri naționale și internaționale. Ai mei făceau tot posibilul să mă trimită la festivaluri ca să câștig experiență și să scap de trac, să nu mai am emoții pe scenă și să reușesc să învăț ce înseamnă să prestezi în fața unui public și să nu cânți doar pentru premiu ci pentru plăcerea de a cânta. Până la urmă eu asta fac, nu cânt pentru bani ci pentru semntimentul pe care mi-l dă muzica atunci când sunt în fața oamenilor.

Așa mi-am descoperit eu pasiunea pentru muzică. Mi-a plăcut întotdeauna să cânt și am avut norocul să am o familie care să mă susțină. Toți copiii au pasiuni, toți copiii visează la ceva dar nu întotdeauna corespunde cu ceea ce și-ar dori părinții prentru ei. Ai mei au fost destul de realiști și înțelegători încât să mă lase să o iau pe drumul ăsta chiar dacă este unul pavat cu foarte multe obstacole și nu ști dacă vei reuși sau nu. Eu am înțeles că nu trebuie să aștepți să reușești, trebuie să îți creezi tu calea spre succes.

Ai avut momente în care ai vrut să renunți și poate să încerci să faci altceva?

Da, clar! Am avut foarte multe momente. În special în perioada de care ți-am povestit că nu mă calificam nici măcar la preselecții de la festivalurile locale. Am avut momente în care poate greșeam o melodie pe scenă sau poate falsam. Când eram descurajată de către profesori sau poate de către oamenii din jurul meu. Am învățat că nu trebuie să te lași doborât pentru că dacă o ușă se închide cu sigurață se deschide alta.

Dacă nu era muzica, ce altceva ți-ai fi dorit să faci?

Îți zic sincer că niciodată nu m-am văzut făcând altceva decât muzică dar întotdeauna am admirat zona de teatru și actorie. La paisprezece ani am început să compun melodii. Mi-ar fi plăcut să fac orice din domeniul artei. Am avut un moment de cumpănă în clasa a V-a când m-am înscris la Liceul de Artă. Mi-a făcut cu ochiul secția de pictură pentru că ulterior puteai să alegi să mergi pe orice tip de design. La liceul de muzică nu puteam să fac canto muzică ușoară, trebuia neapărat să aleg un instrument. Cea mai bună decizie a fost cea de a face flaut chiar dacă ulterior mi-a ocupat tot timpul în perioada liceului. Am participat la foarte multe concursuri și olimpiade iar la un moment dat au început să se bată cap în cap flautul cu partea de canto muzică ușoară. Fiecare profesor trăgea pe partea lui. Am suferit foarte mult pentru că oamenii nu înțelegeau că eu pot să fac mai multe lucruri și să le fac bine.

După atâția ani de muzică ai reușit să îți faci un nume și să participi la foarte multe evenimente.  La începutul carierei ai avut evenimente la care ai participat doar ca să te faci cunoscută?

Normal, chiar și acum particip la unele evenimente doar ca să mă fac cunoscută. Particip de multe ori la evenimente la care aș plăti eu ca să pot cânta. Am început să cânt la evenimente dintr-o pură întâmplare. Eram pasionată de muzică străină dar tatăl meu îmi zicea tot timpul:  “Învată și muzică mai de petrecere ca să fii mai complexă. Trebuie să și trăiești din asta cumva.” Am început să cânt pe la evenimentele rudelor, la nunți, petreceri, botezuri, nu conta. Mă duceam frumos și ziceam: “Pot să cânt vă rog frumos două melodii.”, până când din două melodii s-au transformat în două programe. Aceste evenimente mi-au adus primii mei clienți.  Nu voi uita niciodată primele mele evenimente pe care le-am luat ca și solist vocal. Am început să colaborez cu unele trupe și formații, mi-am făcut un repertoriu dar în continuare chiar dacă am început să trăiesc din muzică, am avut întotdeauna evenimente la care m-am dus pentu a mă face cunoscută.  

Camelia Crișan în deschidere la WE RETRO Party, în Cluj-Napoca

Experiența Festivalului We Love Retro de la Cluj

Când am venit în Cluj am avut o oportunitate imensă, o verișoară de-a mea m-a recomandat la prietena ei ceai mai bună care organiza un eveniment forte mare, We Love Retro, la Sala Polivalentă din Cluj. Nu m-am așteptat la așa ceva. Am cântat în deschidere și am avut un moment de douăzeci de minute doi ani la rând. În primul an au fost 8.000 de oameni în public îar în al doilea an 10.000 de oameni.

Cam cât câștigi la un eveniment?

În momentul de față pot să zic că câștig chiar cât să trăiesc bine, să îmi continui afacerea și să îmi permit să învestesc în muzică. Dacă nu investești nu poți să evoluezi. De la an, la an diferă foarte mult cât câștig. Dacă la început cântam pe 50 de lei nu pot compara cu cât câștig acum. Desigur că nu voi uita niciodată cât de mult am cântat eu pe 50 sau 100 de lei. A fost o vreme când câștigam foarte puțin. Totuși, nu pot să nu apreciez unde mă aflu acum.

Blogul Cameliei

În meseria mea de solist trebuie să investesc foarte mult pe partea de look. De câțiva ani am început și un blog și am foarte multe colaborări cu firme și magazine și așa îmi acopăr o parte din cheltuieli.

După cât timp ai început să câștigi din blog-ul pe care îl ai?

Nu iau bani ci servicii sau produse pe care aș fi vrut să le cumpăr eu, de aceea nici nu recomand ceva ce nu mi-ar plăcea. Toate aceste colaborări m-au scutit de foarte mulți bani. De exemplu, colaborarea cu un salon de epilare definitivă. Dacă aș sta să adun toți banii ar fii foarte mulți pentru că sunt niște servicii destul de scumpe dar și rezultatul a fost pe măsură. Toate prietenele și foarte multe urmăritoare au apelat la saloanele și firmele pe care le-am recomandat și atunci e vorba de câștig 100% pentru ambele părți.

Camelia Crișan împreună cu Norbi Kiss

Anul acesta cum îți vei petrece sărbătorile? 

Ca în fiecare an dealtfel. Prietenul meu cântă împreună cu mine, este chitarist și se ocupă de tot ce înseamnă paretea de producție a momentelor noastre. Am păstrat o tradiție, în noaptea de ajun ne adunăm împreună cu familiile noastre acasă sau la bunici la colindat. În zilele care urmează aproape în fiecare seară aveam de cântat la evenimente private sau la seri de colinde la diverse localuri cu care colaborăm de mulți ani. În fiecare an ne-am implicat în cât mai multe evenimente caritabile, sau spectacole de colinde și încercăm să investim cât mai mult timp din această perioadă în cei dragi și în puțină odihnă.

Se câștigă mai bine în perioada sărbătorilor decât în alte perioade din an?

Sunt două perioade ale anului în care se câștigă în zona noastră de evenimente. În tot sezonul de nunți, dar și în luna decembrie pentru că sunt multe spectacole de colinde, de Crăciun și de Revelion. Cel mai mult se câștigă în sezounul de nunți, după postul Paștelui și până înainte de postul Crăciunului. Noi facem parte dintre norocoșii care au tot timpul evenimente și aproape niciun weekend liber în afară de perioada postului.

Camelia Crișan și Norbi Kiss

Iulia Magyari

1 thoughts on “INTERVIU: Camelia Crișan, interpretă de muzică ușoară și populară: Trebuie să îți creezi tu calea spre succes.

  • Ești extraordinara! Felicitări! Ai moștenit talent de la tatăl tău și Multă ambiție! La mulți ani și fericire! !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *