Florina Russu este mamă devotată a trei copii, care se împarte între casă, două joburi și acte de caritate. Lucrează ca profesor titular de limba engleză, de mai bine de zece ani și a predat la gimnaziu, liceu dar și la cei mici. Acu trei ani a descoperit pasiunea pentru fotografie, care astăzi a devenit pentru ea nu doar al doilea job ci și afacerea sa. Cele două joburi le îmbină cu voluntariatul la Organizația Happy Moms din Cluj. Face toate aceste lucruri cu sprijinul familiei sale, un soț care o susține și trei îngerași de copii care, de cele mai multe ori, sunt prezenți la evenimentele pe care Florina le fotrografiază.
Cum a descoperit pasiunea pentru fotografie
Pasiunea pentru fotografie a venit acum trei ani când eram acasă cu băiețelul mijlociu. Am trei copii, Miruna are 6 ani, Dragoș are 3 ani și cea mică, Victoria, are două luni. Când eram acasă cu cel mijlociu, mi-am dat seama că, îmi place foarte mult fotografia ca artă. Citisem foarte mult și aveam o perioadă în viață când nu mai aveam timp să citesc cum citeam înainte. Fiind un om al artelor nu pot să renunț la a citi, a merge la o expoziție sau la un spectacol de teatru. Omul de artă e omul de artă.
Am început să fac fotografie și am fotografiat tot ce ține de domeniul educației: cluburi pentru copii, petreceri, ateliere de olărit, de art and craft, spectacole, festivaluri de umor, festival de caricatură pentru copii, balet și diverse concursuri.
Bineînțeles că sunt foarte mulți fotografi și fiecare are stilul lui și e nișat pe ceva. Eu profesor fiind, am nișat fotografia numai pe domeniul educațional. Am simțit că aici e nevoie. Spre exemplu, putem fotografia o pereche de papuci iar apoi repede să îi vindem în magazin. Însă, când facem un proiect la școală nu știm să îl punem în evidență și nu investim artistic în el, să îl expunem publicului larg. Este păcat, că astfel se pierde. În România se fac lucruri foarte frumoase și în școală, dar și în afara ei. Participând la tot felul de evenimente, cumva la mijlocul parteneriatului dintre școala de stat și privat se fac proiecte foarte frumoase. Cu toate acestea, nici aici nu se investea foarte mult. Poate nu era omul care să facă asta. Există fotografi nișați pe tot felul de evenimente dar pe domeniul exclusiv al educației nu era nimeni.
De la pasiune la afacere
Am intrat într-o organizație pentru mămici, Happy Moms, unde, pe lângă faptul că ne susținem moral, avem parte și de mentorat. Știm cât e de greu să ai serviciu, familie și o pasiune care să îți aducă bani. Am progresat cu ajutorul acestei organizații. Recomand tuturor fotografilor să nu lucreze independent, să intre într-o asociație unde își găsesc ei locul potrivit și de acolo să înainteze. Ai foarte multe de învățat lucrând în echipă. În cadrul acestei organizații am învățat că trebuie să mă specializez. Dacă vreau să fac fotografie educațională, atunci trebuie să particip doar la evenimente educaționale. Pentru că sunt în domeniu, știu când se organizează festivalurile mari, când se organizează concursurile și atunci am acces la informația de genul acesta și particip la evenimente.
Problema timpului cu toții o avem, dar cumva mie mi s-au așezat toate ca într-un ghem. Vreau să reformăm educația prin artă. Fiecare școală, fie că e privată, fie că e de stat, face proiecte educative, investește în educație, pe lângă ce se predă în clasă se fac și proiecte educative extrașcolare. Ele merită să fie puse în valoare. Merită să aibă o imagine, pentru că sunt toate bazate pe valori și fotografia în sine e o artă, o valoare.
Atunci am zis așa: Haide să fac o firmă, să mă cheme lumea să le fotografiez proiectele. Așa am ajuns să am firma mea de fotografie. Am pornit totul de la zero. Am un PFA, acuma am și sediu, pentru că nu aveam, dar mă deplasez și la cerere oriunde în țară. Am fost la Sibiu la festivaluri, tabere în Brașov, Deltă, Marea Neargră, la Constanța la Delfinariu, pentru că cei de acolo fac proiect pentru copiii cu deficiențe. Merg în orice domeniu dacă este vorba de un proiect educațional. Astfel mi-am făcut un nume și treptat în doi ani de zile am ajuns foate departe, zic eu.
Din păcate, la noi în România, cu toate măririle de salariu care au avut loc, nu poți să fii doar profesor sau doar fotograf. Nu poți întreține trei copii. Pot să trăiesc decent, dar de ce să trăiesc decent când pot să îmi permit să am acces mai mare la cultură, de exemplu. Banii respectivi tot în familie o să îi investesc.
Unde a lucrat ca fotograf
A lucrat pentru cluburi de copii, pentru Calendarul Magic, pentru Exploratoriu, Anima Art, Teatrul Național din Cluj , Platinia Shopping Center . A lucrat pentru persoane care scriu literatură pentru copii sau pentru sciitoare de literatură motivațională. A lucrat pentru Prințesa urbană, Andreea Raicu, Dominica Petrovai, Isabela Ioana Budușan, expert în parenting. A participat la foarte multe festivaluri, Festivalul Familiei Lolly Boom, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Caricatură de la Aiud, Gașca Zurlii, a fotografiat competiții sportive, Ziua interacțiunii om-animal și multe altele.
Este adevărat că acum minorii au politică de confidențialitate și este foarte greu să publicăm fotografiile pe care le facem. De exemplu, am fotografiat Ziua adopției în Cluj. Din păcate, astfel de evenimente nu se pot publica. Lumea mă cheamă la astfel de evenimente deoarece investesc profesionist ca imagine și au o platforme online.
Asociația Happy Moms
Este o organizație națională nonguvernamentală, nu are nimic politic în ea, are sediu în Brașov și filiale în Făgăraș, Sibiu, Cluj, va avea și în Alba Iulia recent. Eu aici am crescut, deoarece toate proiectele pe care le are le investește în comunitate. Am organizat conferințe pentru mămici, iar banii pe care i-am strâns s-au dus către familiile care nu și-au permis sau tabere de educație informală pentru copii. În acestă organizație, majoritatea suntem mămici, dar este deschisă tuturor, cu precădere bunăstării familiilor. Avem chiar o școală antreprenorială pentru mămici.
În 13 decembrie 2018 a avut loc un spectacol caritabil iar banii au mers către Policlinica fără plată. Consider că prin implicare în comunitate reușim să creștem. Este adevărat că pentru unele evenimente sunt plătită iar pentru unele nu, fac destul de multă muncă voluntară, dar dacă ieșim din bula noastră putem vedea mai ușor de ce are nevoie comunitatea. Pe mine fotografia m-a ajutat să fac acest lucru.
Care ar fi motivele pentru care un tânăr pasionat de fotografie ar alege această meserie?
Cred că tinerii din ziua de astăzi, s-ar acomoda mult mai repede în domeniul acesta și le-ar fi foarte ușor tocmai pentru că ei cresc ca și generație întrebându-se, ajutându-se, fiind foarte îndrăzneți. Dacă își doresc foarte mult un aparat nu le-ar fi rușine să lucreze o vară pentru a-și cumpăra unul. Ei, generația mea nu cred că ar fi făcult lucrul acesta. Doamne ferește să muncim noi sau să luăm din banii familiei pentru o pasiune. Voi ați trecut peste bariera asta. De asemenea, faptul că puteți lucra împreună și vă simțiți bine să lucrați în echipe, consider eu că este punctul vostru forte.
Știu că v-ați nișat pe fotografia educațională dar v-ați gândit să încercați și alte tipuri de fotogarafie?
Nu am încercat, dar consider că este de-abea începutul. Acum cunosc și detaliile tehnice și este normal să încerci și altceva. Eu consider că fotografia vine în viața fiecăruia într-o anumită etapă. O etapă în care ești mult mai atent la imagine și la tot ce se întâmplă în jurul tău. De ce să nu încercăm ceva nou tot timpul? Ceva ce ne face să creștem trebuie diversificat.
M-am gândit să încerc fotografia de călătorie. Îmi place să călătoresc și toată lumea face fotografii de călătorie. Sunt curioasă cum arată imaginile mele în amintirile suflete ști ale multor familii care fac din călătorie un act de cunoaștere estetică. Vom vedea curând.
Cum e mai bine. să îmbini fotografia cu meseria de zi cu zi sau să le practici separat?
Eu cred că pe viitor o persoană nu va avea o singură meserie ci va avea două sau trei deodată. Vom fi oameni multitasking și o să facem de toate pentru că lumea a evoluat iar asta este societatea noastră acum. Tu ca persoană s-ar putea să nu te numești doar „fotograf” ci să fii fotograf printre altele.
Găsiții fotografii de Florina Russu aici!
Sursa foto: Iulia Magyari, Florina Russu
Iulia Magyari