Anul acesta la Târgul de Crăciun de la Cluj s-au regăsit printre produsele tradiționale și vinurile spumante marca Silvania. La standul de prezentare am întâlnit-o pe Dora Man care mi-a spus mai multe despre Crama Silvania și despre produsele pe care le-au pus spre vânzare.
Cum de ați hotărât să veniți anul acesta la târg ?
A fost ceva super spontan. Am participat la târgul de la VIVO, Produs de România cu produsele noastre și acolo ne-am întâlnit și cu alți producători care participau deja de câțiva ani la Târgul de Crăciun. Am decis să participăm pentru că dorim să fim cât mai prezenți la evenimente și să facem marca Silvania cât mai cunoscută.
Cum merg vânzările de când sunteți la târg?
Au mers destul de bine. Am avut vinuri la degustare pentru a putea face cucoștință cu produsele noi. Avem vinuri din 2017 cu care am venit pe piață. Vinul roșu, care este pus spre vânzare pentru prima dată, pentru Silvania. Mai avem nou în gamă vinuri demiseci, până acum am avut doar seci. Avem și vin roze, vinuri albe. Pe viitor sperăm să putem îndeplini și dorința oamenilor de a avea vin demidulce.
Ce vin s-a vândut cel mai bine?
Vinul roșu a fost cel mai căutat, fiind sezonul rece. Am avut clienți care au optat pentru vinul sec, la cel sec se simte adevarata aroma a vinului. Totuși, a fost apreciat și vinul demisec. Vinul spumant a mers mai bine înainte de Crăciun și Revelion.
Este situată în Măgura Șimleului, regiunea Dealurilor Silvaniei iar galeriile se află la 60 de metri sub stâncă. Se întind pe o lungime de 3,5 km și găzduiesc recolta celei mai nordice podgorii ale României.
Primele galerii au fost săpate acum două secole de către comunitateea evreiască a locului iar grotele aveau rolul de a depozita vinul localnicilor. Ulterior, datorită recoltei bogate galeriile capătă rolul de cramă.
O cercetare științifică realizată la 1960 scoate la iveală un secret al locului. Cercetătorii descoperă în aceste galerii o temperatură constantă de 12 grade Celsius și o umiditate constantă. Aceste condiții au făcut posibilă dezvoltarea unui soi de mucegai nobil, unic locului. În anii ce au urmat, responsabilii locului au continuat demersurile începute de către evrei deoarece au realizat că potențialul subteranului din Măgura Șimleului nu poate fi neglijat. Așa au început să sape o întreagă rețea de galerii în stâncile din împrejurimi.
Din 1974 a început producția vinului spumant după o metodă certificată Champenoise, cu fermentare în sticlă. În acea perioadă România înregistrează un recond în ceea ce privește exportul de vin spumant. Anual se exportau 4.000.000 de sticle către Germania, Rusia, Polonia și Franța.
Găsiți mai multe informații pe site-ul Podgoria Silvania.
Champenoise, un proces de fermentație naturală
Este o metădă tradițională franțuzească prin care vinul depozitat în sticle este lăsat la fermentat timp de 2-3 ani. Vinul rămâne la maturat lent cu ajutorul unor drojdii special selecționate pentru încă o perioadă, timp în care pozițiile sticlelor trec printr-o serie de înclinații și așezări la diferite unghiuri, procedeu care poartă numele de “remuage”.
În perioada în care Silvania avea o producție bogată și exporta milioane de sticle, personalul care lucra în cramă era de ordinul sutelor. Acum lucrurile s-au schimbat, Crama s-a aflat într-un declin iar acum încercă să reintre pe piață. Am aflat mai multe detalii despre procesul de retehnologizare prin care a trecut Crama Silvania de la Dora Man.
Câți lucrați în cramă în momentul de față?
Suntem 8 persoane, dar Crama fiind renovată și retehnologizată, avem aparatele care fac toată treaba iar noi doar supraveghem. De ceva timp am introdus și etichetarea automată, am primit aparatul de tichetat și acum totul este deja mult mai ușor.
Ce producție aveți anul acesta?
Să zicem undeva la 300/400 de mii de sticle de vin spumant. Durează trei ani procedeul. De exemplu, la premium lux îl lăsăm mai mult pe drojdie față de premium simplu, acela e mult mai maturat. Noi lucrăm în circuit și pe perioade. Avem perioada în care culegem strugurii. Iarna ne pregătim pentru sărbători și scoatem sticle din beciuri, apoi pregătim sticlele care le vom pune în galerii.
Mai multe despre povestea Podgoriei Silvania aici.
Sursa foto: Iulia Magyari
Iulia Magyari