Paula Tonea: ”Yoga m-a atins în cele mai profunde straturi ale ființei mele”

Paula Tonea este instructor de yoga și este acea persoană care reușește să-ți aducă zâmbetul pe buze într-o zi întunecată. Subțirică și cu zâmbetul ei alb, jucăuș, te privește fix în timp ce-ți vorbește despre legătura ta, ca om, cu universul.

Am fost la cursurile ei de yoga și am rămas impresionată de cum niște exerciții de întindere a mușchilor poate să ți se pară atât de dificile. Înainte de a păși în studio-ul închiriat de aceasta, am crezut că voi merge să fac puțin stretching, și nu că îmi voi da duhul pe o saltea subțire de yoga încercând să-mi țin echilibrul, dar în același timp să-mi controlez și respirația. De atunci, nu am mai mers, dar nu pentru că nu mi-a plăcut, ci pentru că programul de la serviciu nu-mi permite. Oricum, mi-am zis că nu voi pleca de acolo fără un interviu. Și așa a fost.

 Ce înseamnă yoga pentru tine?

Pentru mine, yoga înseamnă descoperirea, explorarea, lucrul cu noroiul și lumina din mine, acceptarea lor și încorporarea în întreaga-mi ființă, și apoi, transcenderea lor. Înseamnă să îmi îmbrățișez toate simțurile, să descopăr altele ne-numite, să mă întregesc cu senzațiile subtile, să mă eliberez de ele. Să îmi ascult corpul și sufletul, să îmi hrănesc vlăstarii de energie divină care se află in mine, în fiecare dintre noi.

Îți amintești primul curs la care ai luat parte? Spune-ne cum te-ai simțit.

O, da! Asta a fost acum 10 ani, în Londra: făceam un Masterat în Relații Internaționale – Rezolvarea și Transformarea Conflictelor – și mergeam constant la diverse clase de fitness într-o sală de sport de lângă universitate. La un moment dat, curiozitatea m-a trimis spre o clasă de yoga, într-o duminică dimineața. A fost atât de… greu, dar și eliberator! Am simțit că am lucrat cu fiecare dintre cei 600 de mușchi din corp, dar în același timp am realizat că eram foarte înțepenită, lipsită de flexibilitate (corporală, dar și mentală). Mă judecam constant în timpul clasei, eram furioasă și mă gândeam la un milion de lucruri! A fost o experiență atât de ciudată pentru mine, încât m-am reîntors la următoarea și următoarea clasă, încercând să sap mai adânc și mai adânc în mine. De ce mă năpădeau atâtea gânduri, senzații, emoții în posturile acelea? Dupa câteva sesiuni de yoga, am decis să renunț la toate celelalte forme de sport de sală, și să. mă concentrez doar pe yoga. Am început să observ că lucram cu ceva mai mult decât corpul și voiam să explorez mai mult în acest sens. De atunci, am avut multe momente de supliciu și sublim în practica personală, dar și mulți învățători care m-au ghidat și o fac în continuare.

Ce impact a avut această practică în viața ta? Cine ai fost înainte de asta și cum te-a schimbat?

„Orice mișcare se încheie în liniște, iar liniștea se încheie în mișcare”. (Sandor Remete)

Fără îndoială că această practică m-a atins în cele mai profunde straturi ale ființei mele. Mă  întorc pe saltea în fiecare zi, pentru a-mi face the work OUT si the work IN. Schimbarea a început la nivel fizic. Treptat, am simțit o mai mare mobilitate și flexibilitate, am dobandit mai multă putere fizică, iar mușchii mi s-au conturat armonios. Aceste schimbări pozitive m-au determinat să îmi testez și mai mult granițele corpului în acceptarea durerii transformatoare. Apoi, ca prin minune, am pasit inspre jocul cu mintea. Deschiderea, spatiul, pe care le simteam in corp, au pătruns și în minte. Acestea m-au ajutat să trăiesc în cotidian mai liniștită, mai detașată, cu mai multă claritate și grație. Din vulcanică și reactivă, am devenit mai liniștită și înțelegătoare. Am ajuns să trăiesc conștient, să mă bucur de lucruri mici și să fiu recunoscatoare. Când mă gândesc la toate emoțiile, cuvintele, trăirile pe care le-am acumulat de-a lungul anilor! Și la cât de bine e sa le eliberez din minte, dar mai ales din corp!

Ce stil de yoga practici? De ce?

Practica mea personală e Hatha Yoga si Shadow Yoga, iar la clasă predau Hatha Yoga: posturi fizice, exerciții de respirație și exerciții de atenție, conștientizare. Ambele practici au scopul de a dizolva umbrele care ne împiedică să trăim în prezent, și oferă metode de pregătire a corpului, a minții și a spiritului. Pregătire pentru ce? Pentru Iluminare.J

Dorința mea este de a ghida spre și în yoga pe orice persoană pasionată de transformare personală, de traire conștientă, care se îndreaptă spre salteaua de yoga deschisă să fie și să simtă.

Hatha aduce împreună cele două energii opozante ale Soarelui (Ha) și ale Lunii (Tha) într-un proces holistic, dinamic, către o minte deschisă, fluidă și sensibilă la fluctuațiile externe. Prin autoobservarea atentă, onestă, las să iasă la suprafață, iar mai apoi să se dizolve tensiunea, durerea, blocajele energetice, ca mai apoi să las să crească iubirea necesară pentru integrarea noilor descoperiri.

A-mi privi umbrele înseamnă a le străbate cu lumina. Prin practica Shadow Yoga, îmi cercetez umbrele și sursa lor, lucru ce mă ajută să mă văd într-o lumină nouă. Întâlnirea cu umbrele și asimilarea lor progresivă, duce, in mod paradoxal, la dizolvarea lor.

Vorbește-ne puțin despre beneficiile acestei practici.

Beneficiile practicii yoga sunt multiple, iar în prezent și cercetările științifice au ajuns să confirme eficiența acesteia. Fiecare celulă din corp se bucură de regenerare. Practica regulată are efecte fiziologice directe, masează organele interne, influențează bătăile inimii, tensiunea arterială, stresul, anxietatea, trimite oxigen proaspăt mușchilor. Când practici posturi yoga și meditație, îți antrenezi mintea să accepte situația din prezent, fără a i se împotrivi sau a se atașa de aceasta. Yoga este o practica prin care omul poate ajunge să se simtă liniștit și fericit. Este starea în care te simți acasă, oriunde ai fi.

Ce înseamnă pentru tine ”vindecarea”?

Cunoașterea de Sine, alături de conștientizarea programelor din inconștient, ne ajută să pășim pe drumul spre integrarea lor în armonia noastră cu tot. Să ai încredere și să dorești să te schimbi în bine, să înveți să te vezi așa cum ești, în totalitatea ta. Calea însănătoșirii este cea de la dualitate la Unitate. În dorința noastră permanentă de schimbare, se află una dintre cele mai mari capcane ale parcursului nostru, deoarece nu exista nimic de schimbat, totul e perfect așa cum e, iar în realitate trebuie să schimbam doar modul nostru de a privi lucrurile. Prin aceasta, vom descoperi ceva ce exista deja, însă avem nevoie de timp pentru a le integra in conștiința proprie. 

Eu consider că, așa cum omul este creatorul bolii sale, așa poate fi și propriul vindecător. Simptomele sunt forme de expresie corporală a conflictelor noastre psihice și emoționale. Dacă ne cunoaștem pe noi înșine suficient de bine, putem recunoaște sensul, semnificația simptomelor, astfel ca munca de vindecare o ducem în interior.  Ea nu vine de undeva sau de la cineva dinafara noastră.

Pentru cei care nu sunt atletici, însă vor să practice yoga, ce le sugerezi?

Să vină pe salteaua de yoga și să nu mai folosească lipsa de flexibilitate ca scuză. Orice persoana care respira poate practica yoga!

Cuvântul „așana” (postura corporala) derivă din cuvântul sanscrit “așa-bhuvi”, care înseamnă ”a fi, a sta, a exista”. Asta înseamnă că așezarea în orice postură yoga nu presupune să devii altceva, ci să descoperi ceva ce e deja prezent. Înseamnă conștientizarea stării naturale specifice omului. În societatea vestică, se crede adesea că yoga presupune doar așezarea și statul în posturi acrobatice, fără efort, însă yoga reprezintă mult mai mult decât partea fizică. Da, ne vom întinde și întări mușchii, și ne vom echilibra emisferele cerebrale, însa, pe masură ce acestea vor fi din ce în ce mai interconectate, vom observa că ne va fi mai ușor să găsim echilibrul interior. În meditație, tot ce ai de făcut, este să dezvolți, să cultivi o conștiință care observă și nu judecă senzațiile, sentimentele și starea psihică. Permite gândurilor și emoțiilor să vină și să plece, rămânând cu atenția pe respirație.

 

Există vreo asemănare între yoga și meditație?

Practica posturilor yoga a fost creată inițial pentru a deschide corpurile yoginilor suficient încât aceștia să poată sta nemișcați în meditație pentru o perioada îndelungată de timp, pentru ca mintea să se focuseze pe lucrul cu subconștientul.

Tratatul “Yoga Sutra” al lui Patanjali, care cuprinde esența practicii yoga, descrie cele 8 ramuri ale practicii yoga. Acestea reprezintă un ghid al călătorului spiritual, ne reamintesc faptul că o conștiință individuală nu e separată de cea universală. Ele au impact asupra sănătății noastre, precum și asupra spiritului, și ne ajută să ne sincronizăm cu Natura și Universul.

Cele 8 ramuri sunt:

  1. YAMAS (Moralitatea): ahimsa (non-violența); satya (a rosti adevărul); asteya (a nu fura); brahmacharya (controlul energiei sexuale) și aparigraha (abținere de la acumularea de lucruri).
  2. NIYAMAS (Autodisciplină): saucha (puritate); santosha (cultivarea mulțumirii, a recunoștinței); tapas (stăpânirea simțurilor); svadhyaya (studiul textelor sacre); ishvara pramidhana (devotament față de Dumnezeu).
  3. ASANA (Posturile fizice): corpul este templul spiritului, astfel că are un rol important în dezvoltarea spirituală, fiind o proiecție a acestuia. Prin asane reușim să ne disciplinăm, dar și să fim mai conștienți, posturile fizice fiind pași pregătitori esențiali pentru procesul de meditație.
  4. PRANAYAMA (Controlul respiratiei, al energiei vitale): Prin controlarea respirației se pot controla fluctuațiile minții. 
  5. PRATYAHARA (Retragerea simțurilor)
  6. DHARANA (Concentrarea): presupune concentrarea asupra unui singur lucru fără a fi distrași
  7. DHYANA sau Meditatia: reprezintă concentrarea neîntreruptă, în flux continuu; presupune meditația profundă care liniștește mintea, cu intenția de a afla Adevărul.
  8. SAMADHI (Descoperirea divinităţii)

Care este cel mai frumos loc în care ai practicat yoga?

Am practicat yoga în atât de multe locuri frumoase! India, Singapore, Thailanda, Australia, Hong Kong, urmează Columbia sș Costa Rica, dar cel mai important loc pentru practică este atunci când simt că sunt în locul interior potrivit, că sunt acasa în mine; când simt că am creat mai mult spațiu în interior și mă încredințez unui scop Creator mai presus decât mine.

Ce faci când nu predai?

Când nu predau, încerc să trăiesc cât mai simplu in realitate și adevăr. Aplic principiile yoga atât pe salteaua yoga, cât și în afara ei. Îmi îndeplinesc dorințele, descopăr și mă descopăr în continuare. Îmi place să adun nectarul diverselor practici yoga și tradiții spirituale, mă bucur să găsesc aceeasi esență a Sacrului în toate. Explorez deliciile și magia lumii, cugerea liberă a vieții, lucrez pentru ca, prin ikwe – primul studio de yoga din Cluj, un sanctuar unde pur și simplu ești și simți – să descopere cât mai multe persoane lumea yoga. Iubesc, mă joc, cânt și dansez cu copiii mei, cu alte femei (în cercuri de femei), creez un program de 7 zile de yoga, pe care îl voi preda începand cu vara aceasta pe o mica insula în Grecia șivisez la un Yoga Retreat Sanctuary.

Și în final… Ce sfat ai pentru cei care vor să practice yoga?

Îi invit să ne întâlnim pe salteaua de yoga ca să explorăm împreună noi și noi moduri de a lucra și de a ne ințelege corpul, să tindem spre alchimie interioară și transformare personală.

Dacă dorești să ai un corp sănătos, o minte mai liniștită, să faci parte dintr-o comunitate faină, să te bucuri de o practică care îți umple sufletul, să fii util pentru cei din jur sau să îți descoperi adevarata putere, atunci practică yoga în fiecare zi și lasă practica să lucreze subtil cu și prin tine. Ia trairile pe care le ai pe salteaua de yoga  și scoate-le in lume J

Yoga înseamnă „Uniune”, e o practică pe care o putem găsi în orice facem: fie că spălăm vasele, cântăm sub duș, conducem spre scoală sau job, povestim cu prietenii pe Facebook. Prin ea trăim acea senzație de uniune, în care devenim UNA cu ceea ce facem. Aceasta este YOGA în forma ei cea mai pură.
Patanjali spune în Yoga Sutras: “Când te inspiră ceva mai presus de tine, toate gândurile tale se descătușează; mintea transcende limitările, conștiința se expansionează in toate direcțiile și te regăsești într-o lume nouă, minunată!”

Realizat de Laura Adochiței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *